Intervisie voor zorgverleners
- Engageer jij je elke dag met hart en ziel voor je patiënten/cliënten?
- Geef jij dagelijks het beste van jezelf en zelfs meer?
- Heb jij na een afspraak nauwelijks tijd om stil te staan bij hoe de afspraak voor jou verlopen is?
- Vraag jij je soms af of je je werk wel goed doet op de manier waarop je het nu doet?
- Geraak jij steeds van streek bij die ene patiënt?
- Of is het een bepaald type patiënten dat jou de das om doet?
- Hoe zorg je er voor dat je je werkvreugde op peil houdt?
- …
Doelgroep:
(Thuis)verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten, vroedvrouwen, zorgkundigen, maatschappelijk werkers, moreel consulenten, pastoraal werkers, artsen, opvoeders, thuiszorgbegeleiders, … die werken op zelfstandige basis of in loondienst.
Wat?
De intervisiegroep is een plek waar je kan stilstaan bij aspecten die een wezenlijk onderdeel vormen van je werk, maar die niet gemakkelijk aan bod komen tijdens casusbesprekingen met collega’s. Het gaat bijvoorbeeld over de impact van jouw werk op jou als persoon, op je functioneren en je mentaal welbevinden. Het gaat niet zozeer over hoe je een bepaalde situatie best aanpakt, maar eerder over wat een bepaalde situatie bij jou teweegbrengt. Via uitwisseling met andere zorgverleners en onder deskundige begeleiding van een psycholoog ga je aan de slag met eigen thema’s en valkuilen.
Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Hoe zorg ik niet alleen voor anderen, maar ook voor mezelf?
- Hoe bewaak ik mijn grenzen?
- Hoe blijf ik dit werk met plezier doen?
- Wat maakt dat ik soms uit het lood geslagen ben bij deze patiënt?
- Ik doe deze job zo graag, maar is dit financieel wel houdbaar op lange termijn?
- …
Troeven van de intervisiegroep:
- Uitstekende preventie voor burn-out
- Peersupport: uitwisseling met andere zorgverleners, feedback geven en ontvangen op een respectvolle manier, ondersteuning van de groep bij het doorlopen van jouw eigen proces
- Persoonlijke en professionele groei
Praktisch:
We komen samen in een vast groepje van max. 8 zorgverleners + 2 begeleidende psychologen. Er zijn 4 bijeenkomsten + 1 opvolgsessie. Elke bijeenkomst duurt 1,5 uur. We verwachten dat iedereen op elke bijeenkomst aanwezig is.
Als je deelneemt vragen we dat je bereid bent bij jezelf en je functioneren stil te staan. Uitwisseling met de andere zorgverleners in de groep is onontbeerlijk voor het welslagen van deze intervisie. Wat in de groep gedeeld wordt, blijft in de groep en mag niet besproken worden met derden (groepsgeheim).
Data en kostprijs:
De groepssessies worden gegeven in het kader van de conventie voor de eerstelijnspsychologische zorg. Kostprijs per sessie per persoon is 2,5 euro. Dit programma wordt op maat van jouw organisatie samengesteld. Data worden onderling afgesproken.
Meer info: neem contact op met Kim Van Beylen.